zaterdag 14 september 2013

Cito voor schoolkeuze?

Cito is een bedrijf dat toetsen maakt. De Cito-toets is er daar één van. In de volksmond wordt hiermee de toets bedoeld die veel kinderen maken aan het eind van de basisschool. Cito maakt ook toetsen waarmee de kinderen gedurende hun basisschoolcarrière gevolgd kunnen worden en tot groot verdriet van veel kinderen zijn ze er ook nog niet van af op als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. De landelijke eindexamens in Nederland worden bijvoorbeeld ook gemaakt door Cito.

Maar vandaag hebben we het over de Cito-toets. Vanmorgen werden alle gemiddelde uitslagen (per school) hiervan gepubliceerd door RTL Nieuws. De vraag is wat we met deze informatie kunnen gaan doen. Eigenlijk is dat voor mij altijd al de vraag geweest, ook toen de scores niet openbaar waren.
Ik zei altijd tegen de Cito-toets te zijn, maar wat ik bedoelde, was dat ik vond dat er verkeerd met de uitslagen omgegaan werd. 

Ik begrijp wel dat het voor een middelbare school natuurlijk veel eenvoudiger is om kinderen te selecteren op basis van een score dan op basis van een gesprek of uitgebreid rapport. Of je op die manier de juiste kinderen op je school krijgt, is voor mij maar de vraag. Maar belangrijker is: of alle kinderen op die manier wel de kansen krijgen die ze verdienen of nodig hebben.Omdat ik geen invloed had op wat er met de uitslagen gedaan werd, weigerde ik met mijn school mee te doen met de Cito-toets.

Nu zijn de gemiddelde scores van de basisscholen bekend gemaakt. Willen we als ouders nu allemaal onze kinderen naar een katholieke Montessorischool in Limburg gaan brengen? Wat moeten we hiermee? Gaan ouders de scholen voor hun kinderen nu uitkiezen op basis van de gemiddelde eindscore van kinderen die minstens acht jaar ouder zijn dan hun eigen kinderen?

Als je een school voor je kind(-eren) zoekt, ga dan gewoon eens bij het schoolplein staan als de school uitgaat. Voel je je er thuis tussen de mensen die daar dan rondlopen? Ga dan een gesprek aan met een medewerker van de school. Probeer uit dat gesprek te halen of hun manier van onderwijzen past bij jouw manier van opvoeden. Geeft het verhaal dat ze te vertellen hebben jou het vertrouwen dat je kind er acht jaar lang zich goed zal ontwikkelen? Ga bij verschillende scholen langs als je die keuze hebt en kies dan. Op basis van je gevoel ja, niet op basis van verouderde cijfers.

Cijfers en scores geven informatie, het interpreteren van deze informatie moeten de professionals doen die weten hoe het moet. En zij moeten zich aan de regels houden voor deze interpretatie. Ik wens de basisscholen succes in de komende tijd met al het stof dat dit weer gaat doen opwaaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten